Skip to content

Informatie voor pupkopers

Omdat wij veel tijd investeren in het welzijn van Rose en haar pups, selecteren we ook met zorg de kopers van onze pups. We maken daarom kennis met alle pupkopers, vóórdat de pups geboren zijn. Hebben we beiden een goed gevoel? Dan kom je na de kennismaking op onze wachtlijst.

Belangrijke informatie

De aanschaf van een pup gaat niet over een nacht ijs. Daarom geven we je voordat je contact met ons opneemt graag wat belangrijke informatie over de Labrador Retriever als gezinshond en wat je van ons als fokker mag verwachten. Ondanks dat we verwachten dat geïnteresseerden al enig beeld hebben van het karakter van de Labrador en de nut en noodzaak van een stamboom, verwijzen we je toch graag nog even naar de informatiepagina van de Raad van Beheer met betrekking tot de aanschaf van een stamboomhond en hun informatiepagina over de Labrador Retriever.

De Labrador Retriever als gezinshond

Een Labrador staat bekend om zijn vriendelijke, gemakkelijke karakter en goede omgang met kinderen. Hierdoor scoort het ras uitstekend als gezinshond. Wij sluiten ons hier helemaal bij aan. Rose scoort gelukkig hoog op de Labrador-eigenschappen. Toch zal ik alle voordelen van een Labrador hier niet uiteenzetten. Hierover zijn meer dan voldoende website te vinden, waaronder: Labrador Retriever – Een vriendelijke en actieve hond. Naast alle voordelen die we op zouden kunnen schrijven, willen we wel een aantal kanttekeningen meegeven in de overweging tot de aanschaf van een Labrador pup:

  • Een Labrador houdt onwijs van aandacht van mens- en dier. Ze weten binnen de kortste keren dat ze de mens gemakkelijk aan het lachen kunnen maken en genieten hier met volle teugen van. Een Labrador kan alleen ook wat lomp en onhandig uit de hoek komen. Hoe goed zij het ook bedoelen, zonder de juiste opvoeding zal een Labrador uit enthousiasme per ongeluk mensen omver lopen of tegen ze op springen.
  • Waar een volwassen Labrador zeker een vriendelijke en soms ietwat luie goedzak wordt, zijn Labrador pups zeker geen makkelijke pups. Ze zijn gek van spelen en ontdekken, wat hen onwijs schattig en vermakelijk maakt. Maar, hun intelligentie en energie behoeft daarmee veel consequentie, volharding en discipline. Daarnaast worden Labradorpups ook wel de Piranha’s onder de pups genoemd: ze zullen werkelijk aan álles knagen. Ook hierbij geldt; consequentie en volharding is key om te voorkomen dat je pup dit gedrag als volwassen hond nog zal laten zien.
  • Labradors staan bekend om hun onuitputtelijke eetlust. Overigens eet een Labrador pup ook graag niet-eetbare voorwerpen. Je zal niet de eerste zijn met een Labrador die een sok, haarelastiek of andersoortig kinderspeelgoed doorgeslikt heeft. Overweeg je een Labrador en heb je (kleine) kinderen met rondslingerend speelgoed? Denk goed na of je ervoor kan zorgen dat dit in ieder geval in de eerste puppymaanden niet in de maag van jouw nieuwe pup kan belanden. Als je dit niet kunt bolwerken, is het misschien verstandig nog even te wachten met de aanschaf van een pup tot de kinderen oud genoeg zijn om je hierbij te helpen.

Onze kijk op fokken

Met één Labrador zijn wij zeker geen bedrijfsmatige fokker. Eigenlijk denken we het sowieso bij dit eerste nestje met Rose te houden. Toch willen we er voor dit ene nestje alles aan doen om niet alleen zulke gezond mogelijke pups op de wereld te zetten, maar ook pups die voldoen aan de ras standaarden. Daarom fokken wij dit nest volgens het basisregelement FCI stambomen. Daarnaast zijn wij lid van de rasvereniging Labrador Kring Nederland en fokken wij daarmee volgens hun Verenigings-fokregelement.

Naast deze basis, hopen we de kopers van onze pups ook al een fijne en huiselijke ervaring mee te geven vóórdat de pups daadwerkelijk meegenomen worden naar hun nieuwe thuis. Dit betekent dat je het volgende van ons kan verwachten als fokker:

  • Geen ellenlange wachtlijst, maar een redelijk aantal zodat wij zo min mogelijk mensen teleur hoeven te stellen.
  • De pups groeien op bij ons in de woonkamer. Wij hebben geen andere huisdieren, maar we zullen er alles aan doen om de pups al lekker te laten socialiseren binnen- en buiten ons huis. Zo zullen ze bijvoorbeeld mee meegaan op pad en in de auto, naar de winkel en de speeltuin.
  • Je mag zo vaak als je wil komen knuffelen (graag zelfs!). Dit is niet alleen een uitje voor de pupkopers zelf en socialisatie voor het nest, maar op deze manier hopen we dat de nieuwe baasjes al enigszins bekend terrein worden voor de pups (voor zover dat al kan op die leeftijd).
  • Uiteraard kan je bij ons terecht met al je vragen en zorgen, al voordat de pups geboren zijn maar ook nadat je jouw pup mee naar huis genomen hebt.
  • We zullen ons best doen om de pupkopers te voorzien van zoveel mogelijk foto’s, filmpjes en leuke updates in de weken dat zij bij ons opgroeien.
  • Als je jouw nieuwe viervoeter komt ophalen, ontvang je van ons een puppypakket, voeding van Farm Food voor de eerste weken en natuurlijk een speeltje of kleedje met de nestgeur.

N.B. Wij vergeven geen 1e, 2e (etc.) keus. We kijken samen met alle toekomstige baasjes welke pup het beste bij welk gezin past. Dit doen we naast eventueel kleur- en geslachtsvoorkeur, aan de hand van een inschatting van het karakter van de pups passend bij de wensen van de pupkopers. Uiteraard bepaalt de volgorde op de wachtlijst wel wie er een pup zal krijgen.

Wat je van ons kan verwachten

We begrijpen dat de aanschaf van een pup misschien wel helemaal nieuw is voor jou/jullie. Daarom hebben we op een rijtje gezet hoe de periode vanaf de kennismaking tot aan het ophalen van jullie nieuwe huisgenoot eruit ziet. Als het aan ons ligt, houden we ook na het ophalen nog contact. Zo kun jij/ jullie ook na het ophalen nog met alle vragen en zorgen bij ons terecht.

Kennismaking

Om kennis met elkaar te maken nodigen we jou/jullie uit bij ons thuis, of plannen we een videocall in. We zijn benieuwd wie jij/jullie zijn, wat jullie leefsituatie is en wat jouw/jullie wensen zijn met betrekking tot een pup (geslacht, kleur, karakter, etc.).

Wachtlijst

Als het van beide kanten helemaal klikt, kom je bij ons op de wachtlijst. Alle mensen op de wachtlijst worden op de hoogte gehouden van o.a. de dekking, of deze gelukt is en uiteraard wanneer de pups geboren zijn.
Jouw plaats op de wachtlijst bepaalt of er een pup voor jou geboren is (ben je de 6e op de wachtlijst en zijn er 6 pups geboren, zit er dus een pup voor jou bij).

Geboorte

Hoera! De pups zijn geboren. We informeren direct alle mensen op de wachtlijst voor wie een pup geboren is. Na twee weken zijn de pupkopers welkom om voor het eerst op kraambezoek te komen. In de tussentijd houden we jullie uiteraard op de hoogte van alle vorderingen.

Uitkiezen

Na een week of 4 á 5 zullen we samen met alle pupkopers de pups gaan toewijzen. Tegen die tijd kunnen we een eerste inschatting maken van het karakter en energielevel van de pups. Tijdens dit bezoek bespreken en tekenen we ook het koopcontract.
We vergeven geen 1e, 2e, enz. keus. Juist in overleg bekijken we samen, per gezin, welke pup het best bij wie past. Uiteraard houden we hierbij wel rekening met geslachtsvoorkeur.

Ophalen

Yes! Vanaf 7,5 week is het dan eindelijk zover. Jij/ jullie mogen je pup ophalen. In de tussentijd hebben we elkaar natuurlijk al een aantal keer gezien en gesproken – dan maken we hier afspraken over.
Jullie krijgen op de ophaaldag ook een (verrassings)puppypakket mee, voeding voor de eerste weken, het paspoort van jouw pup en een speeltje of kleedje met de nestgeur. De stamboom ontvang je later van ons.

Aanmelden voor de wachtlijst? Of heb je aanvullende vragen? Mail ons via info@kennel-oosterbosch.nl of bekijk de contactpagina.